Thursday, 5 January 2012

Selamat Tahun baru 2012


Selamat menyambut tahun baru masihi ke 2012. Rasanya belum terlalu terlambat untuk aku ucapkan selamat tahun baru kot? Tahun baru hijrah tak ingat tapi tahun baru masihi ingat. Inilah kita orang Islam akhir zaman. Namun bukan pula mengingati tahun masihi itu satu dosa Cuma bukankah elok jika kita ingat kedua-dua kalendar masihi dan hijrah. Macam bangsa Cina yang tak lupa dengan kalendar lunar mereka. Apalah pulak yang aku bebel ni?!

Anyway, aku tak punya resolusi tahun baru. Tak pernah ada pun resolusi tahun baru. Yang ada cuma perancangan satu dua perkara yang besar atau penting yang aku nak buat tahun tu. Jadi apa plan aku tahun ni? Biasalah sebagai seorang penulis, seperti juga tahun lalu aku nak siapkan manuskrip aku. Walaupun 2011 boleh dikatakan tahun yang malap dalam karier aku (boleh panggil karier ke?) sebagai seorang penulis sebab dua manuskrip aku gagal untuk diterima penerbit namun aku tak cepat putus asa. Memang susah jadi penulis genre thriller ni (I meant the real thriller, not the lovey-dovey thriller). Penerbit tak sanggup nak terbitkan sebab takut tak boleh nak jual. Maka terpaksalah penulis macam aku ni mengemis meminta simpati pada publisher sekiranya ada kesudian mereka nak terbitkan manuskrip aku. Nasib, nasib!

Sebaik dua manuskrip sai-fai dan military thriller yang aku hantar tahun lalu menemui kegagalan, aku terpaksa menukar strategi perjuangan. Dengan berat hati serta penuh rasa terpaksa maka aku mula menulis manuskrip romantic komedi, genre yang paling mudah diterima penerbit dan mudah dijual di pasaran. Novel romantic bodoh macamana pun tetap boleh jual lagi banyak dari novel aku yang terdahulu. Jadi pada raya Aidilfitri yang lalu aku mula menulis sebuah manuskrip romantic komedi bertajuk Cinta Hilang Ingatan. Tapi aku menghentikan usaha aku buat sementara waktu sebulan yang lalu apabila aku mula menulis sebuah manuskrip berbentuk gothic thriller yang berelemankan vampire bertajuk ‘Terkutuk’. Aku siapkan beberapa bab manuskrip ini dan aku hantar bab pertama bersama synopsis dan sedikit penerangan kepada sebuah syarikat penerbitan yang baru dalam industry penulisan (namun penulis yang telah menghantar karya mereka adalah penulis yang sudah ada nama besar. Dah ada novel mereka yang nak di adaptasikan kepada filem lagi).

Malang sekali konsep manuskrip aku agak berbeza dengan kehendak syarikat penerbitan tersebut. Maka seperti banyak manuskrip aku sebelum ini, ‘Terkutuk’ terkubur sebaik ia bermula. But it’s just one of hundreds of obstacle along the way to success. Terpelecok dan terduduk tapi mesti kasi bangun dan jalan terus! Jadi kini aku sambung kembali manuskrip ‘Cinta Hilang Ingatan’ sebagai talian hayat kepada hayat karier aku sebagai penulis. Doesn’t meant aku takkan tulis cerita thriller lagi but for now kena survive dulu. Aku masih nak tulis cerita tentang kapal selam, masih nak tulis tentang konspirasi military dan politik antarabangsa dan hendak jugak aku tulis buku dengan genre yang lain dari yang lain. But for now, romantic comedy it is! Mungkin kalau aku dah ada nama yang besar dan cukup kuat (macam RAM) baru buku thriller aku orang nak beli kot? Maybe! Please don’t call me a sell-out writer. Aku pun nak duit jugak beb. Sebab tak berduitlah makwe aku kawin dengan orang lain. Aku? Putih mata je lah!

Aku masih tak pasti jika manuskrip rom-kom aku ni boleh diterima publisher but romantic novel is the easiest books to sell di Malaysia so aku berharap semoga ia diterima publisher dan juga pembaca tempatan. Boleh jual banyak buku, boleh dapat banyak royalty, boleh tolong establish nama aku. Insyallah!   

Sebagai orang Islam aku hanya boleh berusaha, berdoa dan tawakal. Ada rezeki aku jadilah usaha aku ni. Takda kalu duduk rumah diam-diam. Anyway aku harap tahun korang juga menjadi. Azam korang tercapai. Harapan korang tertunai. Kalau tidak, tahun 2013 ada. Kita cuba lagi taun depan! Wasalam!

4 comments:

 1. Huhuhu.. Aku sebenarnya nak sangat baca novel debar kapal selam tu. Nak gak layan The Hunt For Red October dan Crimson Tide versi Malaysia.

  ReplyDelete
 2. Kau antara beberapa kerat orang pembaca di Malaysia. Selebihnya lebih minat buku cinta. Bis tu nak buat camana? Aku masih merintih pasal 'Bidak Patriot'.

  ReplyDelete
 3. jgn putus asa, okey.. Selamat Tahun Baru.

  ReplyDelete
 4. Bukan putus asa, cuma sedikit kecewa.

  ReplyDelete