Sunday, 12 February 2012

The Viral Factor


Filem ni bermula di Jordan apabila sepasukan pasukan penguasa yang dikenali sebagai IDC  ditugaskan untuk mengawal seorang saintis yang telah mencuri serta mampu memutat virus smallpox. Salah seorang anggota IDC tersebut ialah Jon Man (Jay Chou). Namun mereka telah diserang oleh pihak yang tidak diketahui dan di dapati ketua misi tersebut iaitu Sean Wong telah mengkhianati mereka. Dalam serangan tersebut Jon Man telah ditembak dan peluru telah terbenan di dalam otaknya dan tidak memungkinkan peluru tersebut untuk dikeluarkan. Jon Man hanya ada tempoh masa yang singkat sebelum dia menemui ajal.

Jon Man telah kembali ke China dan ibunya telah memberitahu yang ayah serta abang Jon Man berada di Malaysia dan ibunya ingin bertemu dengan kedua-dua mereka. Jon man telah ke Malaysia bagi memenuhi permintaan ibunya. Namun dalam masa yang sama Sean turut ke Malaysia bersama-sama virus Smallpox yang dicurinya untuk dijual kepada pembeli. Di Malaysia, abang Jon Man, Man Yeung (Nicholas Tse) telah dibicarakan di atas kesalahan merompak dan di dapati bersalah. Tetapi Man Yeung berjaya melepaskan diri sewaktu dibicarakan (biasa sangat dengar tu tahanan meloloskan diri sewaktu perbicaraan). Rupa-rupanya ketua Man Yeung merupakan seorang polis (dalam filem ni pasukan polis Malaysia dikenali sebagai ACDC dan bukan PDRM. Dah kena warning lah tu!) yang berkerjasama dengan Sean.

Man Yeung diberi tugasan untuk menculik seorang doctor yang pakar berkaitan virus bernama Rachel Kan. Tapi Rachel dan Jon Man telah berkenalan sewaktu dalam penerbangan ke Malaysia. Dr. Rachel telah diculik Man Yeung sebaik meninggalkan airport dan Jon Man menyedari perkara tersebut lalu mengejar mereka. Dalam kejadian itu Jon Man dan Man Yeung bertemu buat kali pertama (aku ada tengok sewaktu diaorang shoot scene MPV terbalik di bulatan jalan Tun Perak). Dr. Rachel Berjaya diselamatkan tetapi Man Yeung berjaya melarikan diri. Jon Man bertemu dengan ayahnya serta anak perempuan Man Yeung yang berusia 10 tahun.

Man Yeung kemudiannya menculik Dr. Rachel di rumahnya dan memaksa Dr. Rachel mencuri virus smallpox bagi dimutatkan di ibu pejabatnya. Tapi sewaktu mereka berada di situ (which Jon Man happen to be there also) mereka kantol dan pihak polis telah mengejar mereka. Ketua Man Yeung mengambil keputusan untuk membunuh man Yeung dan rakan-rakannya bagi menghapuskan saksi. Tapi Man Yeung berjaya menyelamatkan diri. Man Yeung cuba melarikan diri bersama anak dan ayahnya. Jon Man telah turut membantu tetapi dia orang gagal. Ayah mereka dibunuh, Jon Man ditahan dan anak Man Yeung telah diculik. Hanya Man Yeung yang berjaya melepaskan diri.

Man Yeung dimaklumkan sekiranya dia mahukan anaknya semula dia harus menculik Dr. Rachel. Dalam usahanya itu dia telah dibantu Jon Man yang telah berjaya melepaskan diri dari tahanan polis di ibu pejabat polis KL(biasa sangat dengar tu tahanan meloloskan diri dari lokap polis). Sewaktu mahu menyerahkan Dr. Rachel, Man Yeung telah ditembak Sean dan cedera parah. Jon Man telah membantu menyelamatkan Man Yeung. Man Yeung dan Jon telah berjaya mengesan di mana Sean berada dan cuba menangkapnya tetapi Sean Berjaya melepaskan diri bersama anak Man Yeung yang telah disuntik dengan virus smallpox.

Sean berjaya dikesan berada di sebuah kapal untuk menjual virus tersebut kepada pembeli. Dr. Rachel yang turut sama diculik telah Berjaya mencipta vaksin dan menyuntik vaksin ke dalam tubuh anak Man Yeung sementara Man Yeung dan Jon Man memburu Sean dan konco-konconya. Dalam kejadian itu Jon Man terbunuh. Filem ini berakhir dengan Man Yeung dan anak perempuannya menemui ibu Man Yeung memaklumkan kematian Jon Man.

Secara jujurnya aku tak pergi tengok wayang cerita Cina kecuali filem tu ada Jet Li! Tapi Viral Factor is an exception. Kenapa? Dah tentulah pasal 80 peratus filem shot kat Malaysia. Kalau tak mampus aku taknak pergi bazirkan duit aku lebih-lebih lagi aku bukan minat sangat dengan Jay Chou. Tapi sebab aku nak tengok sangat macamana Malaysia pada pandangan orang luar maka aku pun bazirkan RM 12.00 duit aku kat panggung I Utama. Sebelum tu aku nak sampaikan ucapan pada GSC:

GSC, you cheap a** Chrome dome child molester saprophyte mother f**ker! Thanks for five f**kin minute of a blank screen with only sound heard, you s**t f**k!

Kat mana aku tadi? Oh ya, aku layan Viral Factor kat 1 Utama. Aku baca kat paper dan review yang dia orang bagi memang positif. So aku dengan penuh harapan pergilah check out cerita ni kat wayang. Apa perasaan aku selepas menonton cerita ni? Menyesal aku aku tak pergi tengok underworld, instead aku pergi layan cerita yang crap ni! Secara jujurnya aku mengharapkan perasaan yang sama masa aku tengok Police Story 3 yang juga shoot kat KL. Nyata sekali Police Story 3 is way better than this crap! Aku sampai tiga kali tengok Police Story 3 kat wayang masa tu. And even now I’m still enjoying watching Police Story 3. Tapi Viral Factor? Ada masanya aku rasa macam nak blah tinggalkan wayang tapi mengenangkan aku dah bayar RM 12.00 so aku stay jugaklah. Kalau nak harapkan kualiti emosi dan mutu lakonan, cam sial! Kalau dari segi action, jangan haraplah sama macam filem Hollywood apatah lagi aksi Jackie Chan.

Satu-satunya perkara yang aku enjoy hanyalah panorama KL dalam filem ni yang lain dari panorama yang dipaparkan dalam filem buatan Malaysia. Orang cakap, banggalah jugak tengok scene Malaysia ni. Lain daripada tu hampeh! Buat ngabih duit aku je!

  

1 comment:

  1. Belum tengok lagi. Tetapi mungkin apa yang dikatakan itu betul kerana pengarahnya Dante Lam. One of his crap is Sniper.

    ReplyDelete