Saturday, 10 November 2012

WEAPON ZERO

Dah lama aku tak cerita pasal komik. Bersempena keluarnya buku baru aku, GERGASI. Macam yang aku bagitahu, GERGASI inspired dari beberapa karakter. Guyver, Karas, Ash, Manowar, Weapon Zero. Aku nak cerita tentang salah satu karakter yang menjadi inspirasi novel itu iaitu WEAPON ZERO.  Walaupun WEAPON ZERO ni kira hero berkumpulan tapi watak GERGASI secara fizikalnya aku based specifically pada karakter Kolonel Tyson Stone AKA Ordnance. Ordnance memiliki sut perisai simbiotik dan berkemampuan untuk mencipta apa jua jenis senjata dengan sutnya serta mampu berteleportasi (sound familiar?).
 
Anggota lain ialah Jamie Tarleton AKA Fist. Fist mampu generate tenaga pada tangannya dan setiap tumbukannya mampu menghasilkan ledakan.
Kikuyo AKA Slice. Kikuyo ialah seorang puteri Jepun yang diculik pada abad ke 16. Slice memiliki kuku yang tajam ala-ala Warblade dari WildCATS.
 
Valaria AKA Leviathan. Valaria ni cuma seorang kanak-kanak perempuan berbangsa Roman. Kemampuannya mampu berubah kepada raksasa. Ala-ala Hulk la ni.
 
WEAPON ZERO diterbitkan oleh Top Cow Production dengan lima isu mini siri pada tahun 1995. Kisah bermula apabila tiga astronaut US dihantar ke bulan menemui pangkalan rahsia mahluk asing bernama T’srri. Dua orang astronaut maut sementara Kolonel Tyson Stone berjaya melepaskan diri. Tapi dia di jangkiti bio-tech T’srri yang membolehkan dia berubah menjadi tentera T’srri. Kembali ke bumi, isterinya Lorelei membuka rahsia yang dia adalah mahluk asing dari bangsa Batai yang berperang dengan T’srri. N’golth, komander T’srri mengejar Kolonel Tyson ke bumi bagi mendapatkan balik bio-tech yang menjangkiti Kolonel Tyson iaitu Master Logic Module. Master Logic Module membolehkan N’golth membuka Dimensional Gate membenarkan lebih ramai T’srri datang ke galaksi ini. Lorelei bertempur dengan N’golth dan mati. Kolonel Tyson dibawa balik ke pangkalan di bulan.
 
Di pangkalan T’srri, kejadian itu telah mengejutkan tiga orang manusia iaitu Jamie, Kikuyo dan Valaria yang diculik dari zaman yang berbeza dan dijangkitkan dengan bio-tech bagi membolehkan mereka menjadi tentera T’srri. Kejutan tersebut mengganggu proses transformasi menyebabkan ketiga-tiga mereka masih dapat mengekalkan identity mereka walaupun sudah memiliki kuasa T’srri.  N’golth cuba nak keluarkan Master Logic Modul dari otak Kolonel Tyson tapi Tyson berjaya melepaskan diri. Dia teleport sama dengan Jamie, Kikuyo dan Valaria ke bumi.
 
N’golth klon Lorelei dan arahkan dia untuk memburu Kolonel Tyson dan yang lain-lain. Kolonel Tyson berjaya menjejaki bangkai dua buah kapal Batai dan T’srri yang terhempas ke bumi dan menemui Anti-Matter Device. Mereka merancang untuk memusnahkan pangkalan T’srri dengan menggunakan Anti-Matter Device. Tetapi kesemua mereka tertangkap. N’golth sudah hampir berjaya membuka Dimensional Gate. N’golth memberitahu Lorelai yang dia mahu menukar Kolonel Tyson dan yang lain-lain menjadi T’ssri dan menjadikan Lorelei sebagai komander. Kumpulan itu dinamakan WEAPON ZERO. Tapi Kolonel Tyson dan yang lain-lain berjaya melepaskan diri dan berjaya memusnahkan Dimesional Gate. Kolonel Tyson AKA Ordnance berjaya membunuh Lorelei dengan menggunakan Anti-Matter Device. WEAPON ZERO berjaya memusnahkan pangkalan T’ssri sebelum Ordnance teleport WEAPON ZERO kembali ke bumi.

Walaupun komik ni is a hot stuff back then, sayangnya ia hanya mampu bertahan sebanyak 15 isu pada tahun 1996 sebelum dihentikan. Dan aku pun tak tahu kalau Top Cow ada keluarkan trade paperback.  Malah aku sendiri tak ikut komik ni. Member aku yang gila tahap insane dengan komik yang beli. Jadi aku sekadar menjadi parasite, menumpang baca. Masa aku start tulis GERGASI (nama asalnya ialah Perisai) pada tahun 2005, aku mintak member aku (yang juga owner WEAPON ZERO) sketchkan watak Batara Waja ni. And he come with something similar to Kolonel Tyson AKA Ordnance. Plan aku ialah menyertakan sekali sketch ni dalam novel ni. Tapi manuskrip ni kena reject banyak kali. Sehinggalah aku hantar ke FIXI. Sebelum aku hantar ke FIXI, aku dah olah semula jalan ceritanya agar lebih sesuai untuk bacaan dewasa. Dan GERGASI dilahirkan. Sebagai bonus, aku post kat sini sketch oleh member aku. Aku ikut turutan. Kalau sesiapa yang dah baca GERGASI akan dapat trace kronologi event dalam novel GERGASI. By the way, member aku yang sketch ni namanya ialah Fazrul Hafizal Jaafar AKA EJ. A guy with tremendous talent that I crave over. Back then (berapa banyak kali dah aku guna ayat back then ni) kami ada impian yang besar. Kami nak team up dan berenang dalam industry komik. Dia jadi pelukis dan penulis, aku jadi colour artist dan penulis. At that time, there ain’t no mountain high enough, ain’t no river wide enough to stop us from achieve our dream. There is nothing imposibble to us. God I miss those two a**hole!

Looking at myself right now, I can’t help myself wondering what happen to me. What happen to EJ. Where have that two moron gone. I guess we got f**k up along the way of our life. Reality bites my friends, reality bites! Jadi nasihat aku pada korang semua, kalau ada impian dan angan-angan, jangan lepaskan begitu sahaja. Kejarlah, kejarlah, kejarlah! Sama ada dapat atau tidak korang dakap impian dan angan-angan itu tidak akan menjadi kisah selagi korang mencuba. Sekurang-kurangnya korang akan puashati sebab telah berusaha sedaya upaya. Trust me on this! Aku sendiri sekarang menyesal sebab lepaskan impian aku tu macam tu aje. Sekarang aku jadik penulis. Walau susah macamana pun, walau kegagalan demi kegagalan datang menampar muka aku yang selembut bak sehalus sutera ni (rasa akulah), walau masa depan tak berapa nampak cahaya di penghujungnya, walau aku takkan kaya dan mati miskin papa kedana, aku akan setia sebagai penulis. Because now, this in my dream. Aku taknak menyesal lagi.
Anyway, enjoy!     
S-100 Tenggiling

CAMAR - Cantuman Manusia dan Robot


4 comments:

  1. aku pon pernah gak kumpul komik weapon zero ni lukisan dia mantap.....

    ReplyDelete
  2. En anarkis..sy pernah baca novel tuan kudeta intro,klimaks and anarkis..bagimana nk dptkn semula ketiga2 buku tersebut & buku2 yg lain mcm gergasi dan lain2 novel tuan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua buku-buku tu dah stop printed. Dah takda. Cuma ANARKIS telah diterbitkan semula oleh syarikat Penerbit-X dalam format dua bahagian. Bahagian pertama dah keluar market. Boleh cari di kedai. Bahagian kedua, ANARKIS:KEBANGKITAN akan menyusul.

      Delete