Saturday, 8 October 2011

The Prophecy


Filem terbitan  Dimensional Film tahun 1995 ini (yang juga ditayangkan dengan  tajuk The Army of God di sesetengah negara) bergenrekan gothic thriller. Filem bermula dengan angel (aku taknak panggil malaikat) Simon (Eric Stoltz – The Fly II) yang merintih akan perang syurga kedua yang sedang berlaku (perang syurga pertama ialah apabila angel Azazel menderhaka pada tuhan sehingga dia berubah menjadi syaitan Lucifer). Scene sterusnya beralih pada seorang lelaki bernama Thomas Dagget (Elias Koteas – The Shooter) yang sedang menjalani upacara perlantikan sebagai seorang paderi. Namun dia tidak dapat meneruskan upacara tersebut apabila dia melihat imej kematian angel dalam perang syurga kedua.


Beberapa tahun kemudian Simon yang turun kebumi cuba untuk mencari roh manusia jahat yang digelar dark soul yang dipercayai dapat memimpin tentera angel yang menentang tuhan. Simon adalah tentera angel yang masih setia dengan tuhan. Dalam usahanya itu dia telah diburu oleh angel Uziel. Dalam satu perkelahian Uziel terbunuh tetapi simon cedera parah. Mayat Uziel yang ditemui telah disiasat oleh Thomas Dagget yang kini merupakan seorang polis setelah kehilangan kepercayaan pada tuhan. Pakar perubatan yang membuat pembedahan ke atas mayat Uziel memberitahu keadaan fizikal Uziel yang pelik. Dia tidak memiliki tulang seperti manusia dewasa, tidak bermata, darahnya adalah seperti gumpalan fetus serta memiliki kedua-dua organ seks. Selain dari itu sebuah bible berusia ratusan tahun turut ditemui dalam simpanannya. Terdapat chapter ke 23 (bible biasa tidak terdapat chapter 23) yang menceritakan tentang perang syurga kedua; peperangan di antara kumpulan angel yang menentang tuhan apabila tuhan menyayangi manusia melebih angel dengan kumpulan angel yang masih setia dengan tuhan.

Simon yang cedera telah ke pekan kecil bernama Chimney Rock setelah mengetahui dark soul yang dicarinya berada di situ. Dark soul tersebut adalah seorang kolonel tentera bernama Arnold Hawthorne yang telah mati beberapa hari sebelum itu. Simon telah ke gereja di mana tubuh Kolonel Hawthorne diletakkan sebelum dikebumikan. Simon telah menyedut roh Kolonel Hawthorne bagi mengelakkan ia ditemui angel yang menentang tuhan. Namun kerana kecederaannya yang sangat parah Simon akhirnya memindahkan dark soul itu ke dalam tubuh seorang kanak-kanak perempuan berketurunan penduduk asli bernama Mary. Sementara itu Gabriel (Christopher Walken – The Deer Hunter) angel yang mengetuai tentera yang menentang tuhan telah turun ke bumi setelah mengetahui akan kematian Uziel. Setelah memusnahkan mayat Uziel, Gabriel segera memburu Simon dan menemuinya di sekolah tinggal di Chimney Rock. Berang dengan Simon yang enggan memberikannya dark soul, Gabriel membunuh Simon dan mula menjejaki Mary.

Thomas juga telah ke Chimney Rock setelah mengetahui tentang dark soul. Dia menyiasat siapakah colonel Hawthorne dan mendapati dia adalah seorang veteran perang Korea yang telah dikenakan hukuman court marshal setelah membunuh orang-orang yang tidak berdosa dalam perang tersebut. Malah Thomas turut menemui kulit muka manusia yang telah dikeringkan yang disimpan oleh Kolonel Hawthorne. Thomas kemudiannya menemui Katherine (Virginia Madsen – Highlander II) yang merupakan guru Mary. Katherine memberitahu akan kehadiran Gabriel namun tidak mengetahui sebab kenapa dia ke Chimney Rock. Katherine juga tidak mempercayai Thomas apabila dia menerangkan sebab kematian Simon dan juga sebab Gabriel memburu Mary. Katherine telah membawa Thomas ke sebuah lombong tinggal setelah terlihat kereta yang dinaiki Gabriel. Di dalam lombong tersebut mereka telah melihat imej peperangan syurga kedua yang mengerikan membuatkan Katherine mula mempercayai apa yang diceritakan Thomas berkaitan peperangan di kalangan angel. Mary yang tidak mampu menanggung dark soul telah jatuh sakit. Neneknya berhasrat untuk membawa Mary menerima rawatan dari pawang orang asli di tanah rezab orang asli. Sebelum sempat mereka pergi, Gabriel terlebih dahulu menemui mereka. Dalam pergelutan itu Katherine telah menembak sebuah tong gas menyebabkan satu letupan kuat. Namun Gabriel tidak mati tetapi Thomas, Katherine, Mary bersama neneknya sempat melarikan diri ke kawasan rezab orang asli bagi mendapatkan rawatan ke atas Mary.
Setibanya mereka ke tanah rezab tersebut, pawang segera bersedia untuk merawat Mary sambil Katherine dan Thomas tahu yang Gabriel sedang dalam perjalanan kemari. Mereka tidak tahu bagaimana mahu menghadapi Gabriel sehinggalah kemunculan Lucifer (Viggo Mortensen – Lord of The Ring). Lucifer memberitahu betapa dia membimbangi tindakan Gabriel. Dia bimbang jika Gabriel menang akan muncul neraka kedua. Lucifer memberitahu untuk menewaskan Gabriel ialah untuk menggoncang kepercayaannya. Sewaktu upacara rawatan bermula Gabriel muncul dan bersedia untuk mendapatkan dark soul dalam tubuh Mary. Namun Thomas berhadapan dengan Gabriel dan memberitahu sebab kenapa Gabriel melancarkan perang syurga kedua bukan kerana cintanya pada tuhan tetapi keran cemburu. Gabriel berang dengan kenyataan itu dan mendedahkan yang tuhan tidak lagi berbicara dengannya. Thomas dan Katherine yang cuba menghalang Gabriel tercedera sehinggalah Lucifer muncul menghalangnya. Gabriel memberitahu Lucifer yang perang syurga kedua tidak ada kena-mengena dengannya tetapi Lucifer menjawab sifat angkuh Gabriel adalah penyebab utama perang tersebut dan sifat angkuh adalah milik Lucifer.

Lucifer Berjaya membunuh Gabriel dan dark soul Berjaya dikeluarkan dari tubuh Mary. Lucifer menuntut agar Katherine dan Thomas kembali bersamanya namun kedua-dua mereka enggan. Lucifer berlalu pergi dan hilang menjadi puluhan ekor burung.

This is another Hollywood low budget filem yang berjaya! Budget hanya 8 juta dollar dan boxoffice di Amerika dengan kutipan melebihi 16 juta dollar. Pengkritik juga memberikan komen yang baik. Hasil lakonan yang aku anggap first class (especially the brilliant Christopher Walken yang melakonkan watak Gabriel yang menggerunkan dan dalam masa yang sama melucukan). Tak ramai yang tahu tentang filem ni kerana pada era 90an filem macam ni dah tentu dilarang masuk pawagam Malaysia sama sekali. Aku pada masa tu masih lagi teruja dengan filem The Crow (another brilliant gothic thriller) menarik minat aku untuk menonton filem ni. But both movies is totally different walaupun dalam genre yang sama. The Prophecy giving me a goose bumps and the bone chilling factor seolah-olah sedang menonton sebuah filem horror. Terutama sekali scene angel yang di sula. Freakin gory. Filem ni spawned several sequel but it’s not worth mentioned walaupun Christoper Walken kembali melakonkan watak Gabriel. Sequelnya aku anggap terlalu merepek. Just stick to the original.

Filem ini sebenarnya dihasilkan dari persepktif kepercayaan dan mythology Christianity. Bak kata member aku, tengok boleh percaya jangan! Sekadar sesuatu entertainment tak lebih dari itu. The Legion cuba untuk mengikut langkah filem ni but fail miserably despite the more fantastic CGI but lacked of storyline and acting value. Siapa minat The Crow akan minat filem ni tapi siapa anggap The Crow sudah terlalu berat, better stay away from this one. Not for the fainted heart!             

No comments:

Post a Comment