Saturday, 18 July 2015

BLACK RAIN


Bila aku dapat berita kematian actor Jepun, Ken Takakura, aku terasa nak tulis review pasal filem BLACK RAIN. Tapi tak kesampaian sebab asyik nak tulis pasal isu pertahanan. So kali ni aku tulis artikel yang santai sikit. Asyik cerita pasal isu pertahanan je, bosan pulak.
BLACK RAIN mengisahkan seorang anggota polis bernama Nick Conklin (Michael Douglas) yang sedang disiasat kerana kes salah laku. Sewaktu dia bersama rakannya, Charlie Vincent (Andy Garcia) sedang makan tengahari di sebuah restoran, mereka terlihat pertemuan sekumpulan Yakuza dengan Mafia. Tiba-tiba muncul beberapa lelaki Jepun bersenjata yang diketuai Sato (Yusaku Matsuda). Sato merampas sebuah kotak dari salah seorang ahli kumpulan Yakuza sebelum membunuh mereka. Conklin dan Vincent mengejar Sato dan berjaya menangkapnya. Namun pihak kedutaan Jepun mahu mengekstradisi Sato. Conklin dan Vincent terpaksa mengiringi Sato pulang ke Jepun. Namun setiba mereka ke lapangan terbang, mereka telah tertipu apabila sekumpulan Yakuza yang menyamar sebagai anggota polis untuk menyelamatkan Sato.
Michale Douglas

Andy Garcia

Conklin enggan pulang ke US sebaliknya mahu memburu Sato biar pun Vincent tidak bersetuju. Pihak polis Jepun yang kurang bersetuju telah mengarahkan seorang pegawainya, Masahiro (Ken Takakura) untuk menemankan mereka. Conklan seorang yang keras kepala dan ego menyebabkan hubungannya dengan Masahiro menjadi tegang sementara Vincent lebih berdiplomasi dan seringkali menjadi pendamai. Sikap polis Jepun yang merahsiakan perkara penting dalam siasatan memaksa Conklan dan Vincent mencari jalan sendiri mendapatkan jawapan. Conklan bertemu dengan seorang GRO berbangsa Amerika bernama Joyce. Joyce memaklumkan yang Sato sedang berseteru dengan seorang Oyabun (ketua Yakuza) bernama Sugai. Dalam siasatan lanjut di dapati kotak yang dirampas Sato di US sebenarnya berisi sebelah dari plat wang palsu Dollar. Pertemuan Yakuza dengan mafia itu diaturkan Sugai untuk memastikan samada plat itu cukup bagus untuk menghasilkan wang palsu. Namun Sato merampas plat itu. Tujuannya ialah untuk memeras ugut Sugai supaya dia dapat menjadi Oyabun dan memiliki kawasannya sendiri.

Ken Takakura
Yusaku Matsuda

Satu malam sewaktu dalam perjalanan pulang ke hotel, Conklan dan Vincent diserang sekumpulan lelaki bermotosikal yang merupakan anggota kumpulan Sato. Vincent dibunuh di hadapan Conklan yang tidak dapat membantu. Menyedari yang dia kini tidak ada sesiapa, Conklan terpaksa merendahkan egonya dan berkerjasama dengan Masahiro. Mereka telah mengekori seorang perempuan simpanan Sato yang akhirnya membawa mereka ke sebuah kilang besi milik Sugai. Pada ketika itu Sato dan Sugai bertemu untuk berbincang. Sato menyatakan akan memulangkan plat wang palsu kalau sekiranya dia diberi kawasannya sendiri. Sewaktu Sato mahu meninggalkan kawasan kilang, Conklan dan Masahiro cuba menangkapnya namun gagal. Pihak polis Jepun yang berang dengan tindakan Conklan dan Masahiro telah bertindak menghantar pulang Conklan dan menggantung kerja Masahiro. Namun Conklan berjaya melepaskan diri dari kapalterbang dan bertemu dengan Masahiro. Conklan cuba meyakinkan Masahiro untuk menolongnya menangkap Sato namun Masahiro enggan. 
Conklan yang kecewa dengan keputusan Masahiro telah bertemu dengan Joyce. Dia meminta Joyce membantunya bertemu dengan Sugai. Joyce menyatakan yang Sugai sukakan golf. Conklan bertemu dengan Sugai di lapang sasar golf namun dia dibawa pulang ke kediaman Sugai. Sugai menceritakan akan latar belakangnya, bagaimana sewaktu kecil dia terpaksa berlindung di bawah tanah selama tiga hari akibat serangan bom atom oleh Amerika dan bagaimana sewaktu dia keluar dari tempat persembunyian, langit telah menurunkan hujan yang hitam (Black Rain) kesan bom atom itu. Conklan menyatakan yang dia boleh membantu Sugai menghapuskan Sato namun Sugai enggan. Dia menyatakan yang dia menghormati perjanjian yang telah dibuat dengan oyabun yang lain untuk memberikan peluang kepada Sato. Namun Conklan meyakinkan Sugai yang oyabun lain tidak akan tahu yang Sugai terlibat dengan Conklan dan orang akan menyangkakan Conklan bertindak membalas dendam ke atas Sato di atas kematian rakannya Vincent. Sugai akhirnya bersetuju.

Keesokkan paginya Conklan dibawa ke sebuah ladang di mana pertemuan antara beberapa oyabun dengan Sato di adakan. Conklan di turunkan di separuh jalan dan dibekalkan dengan selaras shortgun dan beberapa butir peluru. Sewaktu meninjau rumah di mana pertemuan di adakan, kelihatan beberapa orang peladang sedang bercucuk tanam namun mereka rupa-rupanya adalah orang-orang Sato. Salah seorang dari mereka cuba menyerang hendap Conklan namun berjaya dihalang Masahiro yang mengambil keputusan untuk membantu Conklan. Dalam pertemuan antara oyabun dengan Sato, Sugai bersetuju untuk memberikan Sato kawasannya sendiri tapi dengan syarat dia harus dihukum di atas sikapnya yang tidak menghormati kod Yakuza dengan memotong jari kelingkingnya. Setelah memotong jarinya sendiri, Sato dipanggil Sugai untuk duduk di sebelahnya dan meminum sake sebagai tanda pendamaian. Namun Sato bertindak menikam Sugai dengan pisau dan di kala itu Conklan dan Masahiro serta orang-orang Sato menyerang. 
Dalam keadaan kelam kabut, Sato berjaya melarikan diri dengan menaiki motorsikal namun dikejar Conklan. Apabila mereka terjatuh di tengah kawasan ladang, berlaku pergaduhan antara mereka. Conklan berjaya menangkap Sato dan mahu menghumban tubuh Sato ke sebatang kayu tajam. Namun Conklan membatalkan hasratnya. Dia dan Masahiro bertindak membawa pulang Sato ke balai polis. Conklan dan Masahiro diberikan penghargaan sebagai wira kerana berjaya menangkap Sato. Di babak terakhir di lapangan terbang sebelum kepulangan Conklan ke Amerika, Masahiro menyatakan rasa bimbangnya kerana dua plat wang palsu tidak ditemui sewaktu mereka menyerbu tempat pertemuan para oyabun dengan Sato. Conklan menyatakan siapa saja yang menemui plat itu adalah orang yang bertuah kerana jika dia kenal dengan orang yang dapat membantunya maka mereka boleh menghasilkan wang palsu dengan kualiti yang tinggi. Sebelum berpisah Conklan menyerahkah hadiah kepada Masahiro. Masahiro membuka kotak hadiah itu dan mendapati sehelai kemeja di dalamnya namun dibawah kemeja itu terdapat dua plat wang palsu yang dicari.

Aku tak tau kenapa filem-filem kegemaran aku selalunya dapat kritikan teruk dan dikatakan filem yang tidak bagus. Taste aku pelik ke? Tapi BLACK RAIN memang salah satu favourite movie aku. Beratus kali aku tengok namun aku tak pernah jemu. BLACK RAIN ditayangkan pada 1989. Satu sebab kenapa aku nak tengok filem ni masa tu bila aku tengok trailernya di TV di mana Sato seret mata pedang di atas jalan sewaktu dia tunggang motorsikal sampai berapi-api. Cool lah sesangat. Tapi sebab aku budak-budak lagi masa tu jadi aku tak dapat nak pergi tengok kat wayang. Aku cuma berpeluang tengok filem ni lebih kurang 7 tahun kemudian. Aku memang suka dengan filem-filem Ridley Scott. For some reason dia tak terlalu blow up American baravado pada karakter utamanya macam filem-filem Hollywood yang lain. Dan aku rasa sampai sekarang dia masih stick pada idea yang sama. Kita boleh tengok dalam BLACKHAWK DOWN, KINGDOM OF HEAVEN, even TOPGUN. Dalam BLACK RAIN watak utama Nick Conklan digambarkan sebagai watak hero Amerika yang tipikal. Rough, tough and always right. Berbeza dengan watak counterpartnya dari Jepun, Masahiro yang digambarkan sebagai tipikal Japanese police, always by the book. Di awalnya nampak seperti Conklan betul dengan caranya yang sembrono tapi kematian Vincent benar-benar memberikan tamparan hebat pada Conklan. Demi membela kematian Vincent, Conklan sedar dia terpaksa merendahkan egonya dan berkerjasama dengan Masahiro. Ingat, situasi ni jarang berlaku dalam filem Hollywood. Selalunya hero America ni sentiasa betul, sentiasa power. Orang lain semua salah, semua bodoh dan selalunya akan minta maaf pada watak utama di atas kebodohan mereka. Propaganda tak sudah.

Kedua mereka mengenepikan ego masing-masing dan bertolak-ansur. Conklan menerima sikap Masahiro dan budaya timurnya sementara Masahiro cuba memahami Conklan dan budaya baratnya. Ini sesuatu yang kita jarang jumpa dalam filem Hollywood sekarang yang selalunya ‘memancarkan’ kehebatan watak hero ala Amerika yang tak pernah salah dan sering menghalalkan tindak tanduk si hero biar pun terang-terangan ia bertentangan dengan norma morality. Contoh perbandingan terbaik ialah LEATHAL WEAPON, 48 HOURS, TANGO & CASH, BADBOYS dan banyak lagi yang kadang-kadang buat aku rasa nak muntah! Tu sebab aku suka Ridlley Scott, dia sering cuba ‘memanusiakan’ karakter filemnya. Sering ada weak side of them yang buatkan mereka vunerable.

BLACK RAIN ni pun banyak drama di sebalik tabir. Nak shoot kat Jepun bukannya senang. Punya banyak kerenah birokrasi sampaikan Ridley Scott bersumpah taknak lagi shot movies kat Jepun. Kalau kat Malaysia lain sikit. Local movie makers kena hadapi macam-macam kerenah birokrasi tapi foreign movie makers selalunya dapat layanan baik. Tipikal Malaysia. Pelakon Yusaku Matsuda yang melakonkan watak Sato, sebelum bermula penggambaran telah di diagnos menghidap kanser. Tapi dia tak mahu menjalani rawatan kemoterapi sebab ia boleh mengganggu konsentrasinya mendalami watak Sato. Talk about method actor with principal even when his life is at stake. Ada actor Malaysia yang macam tu? Never mind. Don’t  answer that. Matsuda tidak sempat menonton BLACK RAIN apabila dia meninggal sebaik tamat penggambaraan filem itu. Beliau menjadi ikon di Jepun biar pun setelah kematiannya sehinggakan karakter Aokiji dalam manga ONE PIECE adalah berdasarkan padanya.

BLACK RAIN ni typical 80s gangster movie with less crash! Boom! Bang! Kekuatan ceritanya ialah pada mutu lakonan, mengasingkannya dengan filem-filem aksi era 80an yang kebanyakan no brain at all. Pada aku kalau watak antagonist pun likeable dan kita suka tengok bererti mutu lakonan pelakon-pelakonnya serta character developmentnya oleh pengarah telah berjaya. Antara yang aku tak boleh lupa ialah scene racing motor pada awal filem. Motor yang ditunggang Michael Douglas memanglah cool. Kemudiannya baru aku tahu motor tu jenis Harley Davidson Evo-Sportster. Quote yang aku tak boleh lupa oleh Michael Douglas, “You watch your tail, cowboy!’ yang diucapkan pada Andy Garcia supaya berhati-hati. Di akhir filem, Michael Douglas mengucapkan line yang sama pada Ken Takakura melambangkan Douglas menerima Takukura sebagai sahabat seperti mana hubungannya dengan Garcia. Touching! Kematian Ken Takakura beberapa bulan sebelum ni membangkitkan nostalgia kali pertama aku menonton BLACK RAIN. It’s awesome and BLACK RAIN will always be one of my favourite movies of all time.

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete